2011-10-21 10:31:30

Projekt "Dorini paprenjaci" – „Od starog recepta do novog kalupa“

Prema odluci državnog povjerenstva, pozvani smo na XXIII. Državnu smotru učeničkih zadruga prezentirati istraživački rad „Od starog recepta do novog kalupa“

 Projekt predstavljaju učenice Suzana Pratljačić i Anđela Zlosa 8.d, mentor je učiteljica Jasminka Falamić.

 

Učenici su na nastavi domaćinstva istraživali recepte i pripremali tradicionalna slavonska jela i kolače. Posebno su nas dojmili sačuvani recepti iz obiteljske kuhinje grofova Pejačević.


Pronašli smo recepte  za kolače koji su davno zaboravljeni.
Prepoznavši bogatstvo u ovom malom dijelu grofovske ostavštine, odlučili smo istražiti i pripremiti paprenjake.


Paprenjak – nekada dragocjen blagdanski kolač, za mnoge je danas odveć siromašan. Priprema se od brašna, meda, masti, oraha, a osebujan i specifičan okus daju mu začini: cimet, klinčići i papar. Za izradu paprenjaka potreban je kalup, najčešće drveni s urezanim motivima poput križa, voća, cvijeća koji ovom kolaču daju karakterističan reljefni izgled.

Prema originalno receptu iz obiteljske kuhinje dvorca Pejačević, ispekli smo paprenjake. Nazvali smo ih Dorini paprenjaci, a poklanjali smo ih brojnom gostima naše škole. Od gline smo izradili  nove kalupe za paprenjake. Jako stari recepti, mirisni paprenjaci i novi kalupi postaju prepoznatljivi i izvorni suveniri, ne samo naše škole, već i našeg  grada.
Paprenjak, ovaj stari hrvatski božićni kolač, sačuvali smo od zaborava.

 


Osnovna škola Dore Pejačević Našice