Datum objave: 8. listopada 2024.
Kategorija: Aktualnosti

Međunarodni dan točkica – naša priča o kreativnosti i hrabrosti

I ove godine su učiteljice i učenici iz Osnovne škole Dore Pejačević Našice, Osnovne škole „Vladimir Nazor“, Đakovo, Osnovne škole Franje Krežme, Osijek te Osnovne škole Antuna Kanižlića, Požega uspješno surađivali u obilježavanju Međunarodnog dana točkica na međužupanijskoj razini. U svim školama istovremeno su provedene brojne aktivnosti kako bismo zajedno snažnije prenijeli važnu poruku – potaknuli učenike na razvoj kreativnosti, samopouzdanja i suradnje, ali i na motivaciju za učenje ističući redoviti rad, trud i zalaganje.

Međunarodni dan točkica prvi je put obilježio učitelj Terry Shay iz Iowe 15. rujna 2009. godine. Od tada se ovaj dan obilježava diljem svijeta kao proslava kreativnosti, hrabrosti i suradnje.  The Dot (Točka) knjiga je koju je napisao i ilustrirao Peter H. Reynolds, a govori o brižnoj učiteljici koja ohrabruje djevojčicu imena Vashti da vjeruje u svoje sposobnosti i skupi hrabrost kako bi nacrtala točku te tako „ostavila svoj trag“. Ono što počinje kao mala točka na komadiću papira postaje ključni trenutak na putu prema samopouzdanju.

Učiteljice Alenka Taslak, Jelena Šimunović Antunović, Danijela Horvat, Dubravka Kruljac, Mirjana Šutalo Vulić, Ivana Hrastović Mandarić, Ksenija Rumora i Jasminka Hajpek pripremile su, osmislile i organizirale javni događaj vezan uz obrazovanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana točkica na međužupanijskoj razini s puno zanimljivih aktivnosti za učenike. U aktivnostima su sudjelovale sve učiteljice predmetne i razredne nastave te svi učenici Osnovne škole Dore Pejačević Našice.

U ponedjeljak, 16. rujna, učiteljice i učenici Osnovne škole Dore Pejačević Našice u školu su došli odjeveni u odjeću točkastog uzorka. Na satovima razrednika učenici su pročitali knjigu „The Dot“ (Točka) te su se kreativno izražavali crtajući različite crteže tehnikom točkanja pri čemu su govorili o svojim stavovima i uvjerenjima. Tijekom razgovora učenici su učili kako pronaći motivaciju za jačanje svojih slabih strana i postizanje uspjeha. U 16:15 sati učenici 5.a razreda zajedno s učiteljicom Alenkom Taslak na satu engleskoga jezika proslavili su kreativnost, hrabrost i suradnju priključivši se virtualnom događaju obilježavanja Međunarodnog dana točkica na međunarodnoj razini. Iz The Shubert Theatre (Boch Center) u Bostonu uživo se prenosio događaj gdje su naši učenici imali priliku vidjeti Petera H. Reynoldsa i njegovog brata blizanca Paula A. Reynoldsa. Peter H. Reynolds je izražajno pročitao knjigu „The Dot“ na engleskome jeziku. S obzirom da je on i ilustrator, ovom je prilikom pokazao našim učenicima kako na jednostavan način mogu nacrtati djevojčicu. Također ih je naučio kako mogu nacrtati lice pomoću slova abecede. S obzirom da se ovaj videoprijenos jako svidio učenicima i da su proširili svoj kreativan izričaj, snimku je učiteljica Alenka Taslak prikazala i učenicima iz drugih razreda. Na satovima engleskoga jezika učenici su također na zadanom predlošku s porukom „Make Your Mark“ crtali i bojali svoje točkice. Zaključili su da je svaki uradak zanimljiv na svoj način te da nas različitosti obogaćuju.

Na satovima glazbene kulture učenici su s učiteljicom Mirjanom Šutalo Vulić pjevali pjesmu „The Dot“ uz mimiku i geste.

Učenici šestih i osmih razreda  sudjelovali su u aktivnosti „Nitko kao ja“ koju su osmislile i pripremile učiteljice hrvatskoga jezika Danijela Horvat i Dubravka Kruljac. Učenici su u otisku prsta pisali zanimljive činjenice o sebi te otisak prsta ukrašavali točkicama.

Učenici 1.c razreda zajedno su sa svojom učiteljicom Jelenom Šimunović Antunović čitali slikovnicu „Točka“ koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i zaključili da smo svi vrijedni na svoj način. Pod satom likovne kulture kreativno su se izrazili crtajući točkice na zadanom predlošku s porukom „Make Your Mark“ (Ostavi svoj trag).

Inspiracija se nastavlja svake godine u rujnu kada se obilježava dan posvećen točkicama: jednostavna priča iz dječje knjige ostavlja svoj trag na poučavanju i učenju povezujući ljude različitoga uzrasta iz cijeloga svijeta da ponovo otkrivaju snagu i potencijal kreativnosti u svemu što rade.

A kako smo obilježili ovaj dan istovremeno u četiri različite škole u dvije županije možete pogledati pregledavajući uratke naših učenika u digitalnoj slikovnici „Happy International Dot Day“ izrađenoj u digitalnom alatu Book Creator na poveznici  https://read.bookcreator.com/_SRmvCA_2bKCe8-qbQnrXBDd054Mq0dMG4iXchzo7uQ/I12-u7QBSSOWebmE4rbWNQ

Alenka Taslak, učiteljica engleskog jezika

Pročitajte još

Dječja biciklijada

Dječja biciklijada

Povodom Dječjeg tjedna u subotu 12. listopada 2024. godine organizirano je natjecanje u centru grada Našica pod nazivom „DJEČJA BICIKLIJADA“. Po vrlo lijepom i sunčanom vremenu natjecanje su organizirali i vodili: Sandra Tolj Glavaš, prof., Marko Blažević, prof. i...

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Dana 10.10.2024. u našoj školi obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Školska psihologinja priredila je prigodne aktivnosti i materijale za učenike i učitelje koji su bili izloženi u holu škole. Saznali smo što je to mentalno zdravlje, na koje sve načine se...

Skip to content