Svjetski dan hrane
Autor: Leopoldina Vitković
U sklopu Foodeducators projekta obilježili smo Svjetski dan hrane
Bacanje hrane je globalni problem u svijetu
- oko 1/3 proizvedene hrane u svijetu se baci
- oko 1,3 milijarde tona hrane godišnje se baci
- godišnje se baci hrana u vrijednosti oko 940 milijardi dolara
- bacanje hrane pridonosi globalnom zatopljenju
- bačena hrana trune i proizvodi se metan, to je staklenički plin koji zadržava toplinu na našem planetu
- unatoč ogromnim količinama bačene hrane više od 820 milijuna ljudi diljem svijeta pati od gladi
- Kako bi smanjili bacanje hrane izradili smo knjižicu sa raceptima od ostataka hrane Recepte pročitajte OVDJE
- Obilježili smo i Dan jabuka – Izložbu naših radova pogledajte OVDJE
DIGITALNA ČISTKA
Autor: Leopoldina Vitković
• nepotrebne e-poruke
• datoteke
• aplikacije
• duplikati fotografija i videozapisa
Digitalni otpad nastavlja trošiti električnu energiju i stvarati emisije CO2 čak i kad smo na njih zaboravili.
Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke.
Neke studije procjenjuju da će za deset godina internetska mreža potrošiti 20% ukupne svjetske energije, odnosno da će do 2025. godine spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i time postati jedan od najvećih onečišćivača.
Pročitajte više
Global Action Days
Autor: Leopoldina Vitković
Sudjelovanjem u projektu Global action days 2025. činimo važan korak prema obnovi osjetljivih i ekosustava našeg planeta. Svaka aktivnost, bilo da istražujemo čudesni svijet gujavica, slavimo ljepotu prirode ili se povezujemo s okolišem kroz igru i kreativnost, u skladu je s ciljevima UN ove kampanje „Desetljeće obnove ekosustava“. Kroz razumijevanje ključne uloge zdravlja tla, značaja vegetacije u zaštiti okoliša sudionici će se povezati s prirodom kako bi potaknuli stvaranje održivije budućnosti.
Pročitajte više
Svjetski dan šećerne bolesti
Autor: Leopoldina Vitković
Pročitajte više
ŽSV učitelja biologije
Autor: Leopoldina Vitković
1. Učenik u akciji – Kristina Marinković, prof.
2. Predmet prirodoslovlje u cjelodnevnoj školi – Ivana Soldo Klanac, prof.
3. Era novih ovisnosti – Leopoldina Vitković, prof., Mihaela Zec, prof.
4. Skriveni šećeri u hrani – Leopoldina Vitković, prof., Mihaela Zec, prof.
Materijali su dostupni klikom na tekst
Međunarodni dan sestrinstva
Autor: Leopoldina Vitković
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva medicinske sestre i tehničari Opće županijske bolnice Našice posjetili su našu školu. Održano je šest zanimljivih i edukativnih radionica u kojima su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda. Održane su radionice:
Vitalne funkcije
Reanimacija
Higijena ruku
Njega novorođenčadi
Gipsanje
Primaljstvo
ŽSV učitelja biologije
Autor: Leopoldina Vitković
Obrađene teme:
1. Uloga višeg savjetnika i suradnja sa članovima Županijskog stručnog vijeća učitelja biologije – Ivana Kardo, prof., viša savjetnica za prirodu i biologiju
2. Kako voditi bilješke u e dnevniku – Velimir Tresk, prof.
3. Suradnja na projektu u cjelodnevnoj školi – Prirodoslovlje i Hrvatski jezik- Ivana Selec, prof. i Ivana Arambašić, prof.
4. AI kao pomoćnik u nastavi biologije – Leopoldina Vitković, prof. i Anamarija Abramović, mag. edu. phys. et inf.
Svjetski tjedan svemira
Autor: Leopoldina Vitković
Živjeti u svemiru
Učenici su istraživali planete prema veličini, udaljenosti od Sunca, sastavu i atmosferi.
Istražili su kako boravak u svemiru djeluje na ljudsko tijelo, te koje su životinje putovale u svemir.
Učenici su razvijali vještine timskog rada, istraživanja i prezentiranja.
Učenici su predstavili svoje istraživanje kroz plakate, prezentacije, modele i digitalne alate.
Planeti prema veličini, udaljenosti od Sunca, sastavu i atmosferi
Kako boravak u svemiru djeluje na ljudsko tijelo
Životinje koje su putovale u svemir
Međunarodni dan bijelog štapa
Autor: Leopoldina Vitković
Međunarodni dan bijelog štapa smo obilježili kroz edukativne i interaktivne aktivnosti koje smo povezali s nastavnim sadržajem iz biologije, te hrvatskog i engleskog jezika. Fokus je bio na razumijevanju funkcije oka, vida, te izazova s kojima se suočavaju osobe s oštećenjem vida.
Učenici su učili o građi oka, kako nastaje slika koju vidimo, te što se događa kada dođe do poremećaja vida. Poseban naglasak stavljen je na sljepoću – njezine uzroke, vrste i načine prilagodbe osoba koje ne vide. Učenici su imali priliku upoznati se s Brailleovim pismom, te su pokušali sami napisati i pročitati kratke poruke koristeći ovu posebnu abecedu.
Aktivnosti su bile usmjerene na razvijanje empatije, razumijevanja i poštovanja prema osobama s invaliditetom. Kroz simulacije i razgovore, učenici su osvijestili koliko je bijeli štap važan alat za samostalnost slijepih osoba, te kako možemo svi doprinijeti inkluzivnijem društvu.
Obilježavanje ovog dana nije bilo samo edukativno, već i inspirativno – potaknulo je učenike na razmišljanje o važnosti vida, ali i o snazi ljudske prilagodbe i tehnologije koja pomaže osobama s oštećenjem vida da ravnopravno sudjeluju u svakodnevnom životu.
Hrana za astronaute
Autor: Leopoldina Vitković
Učenici 6.a i 6.b razreda su u sklopu projekta Foodeducators pod mentorstvom učiteljica Leopoldine Vitković i Anamarije Abramović proveli eksperimente s hranom za svemirske misije. Učenici su pripremali hranu za astronaute simulirajući tehnološke procese poput liofilizacije hrane. Usporedili su ovu hranu s onom koja se konzumira svježa na Zemlji, te su raspravljali o primjeni ovakve hrane u budućim misijama u svemir. Više pročitajte ovdje.
Europski tjedan programiranja
Autor: Leopoldina Vitković
Od 11. do 26. listopada 2025. godine održao se EU CodeWeek – Europski tjedan programiranja.
U našoj školi obilježili smo kroz radionice: vune, krivulje, labirint zbrajanja i množenja, simboli na ploči, poligon: kamen, škare, papir, Heštegov put do torte, Obi ide u školu, pixel bojanke, eko pixeli, tajni agent, roboti, glazba i pokret, pixel art biljke i životinje, Fotografije i videozapisi s radionica nalaze se na poveznici.
Istražujemo podrijetlo naše hrane
Autor: Leopoldina Vitković
Učenici su sklopu projekta Foodeducators pod mentorstvom učiteljica Leopoldine Vitković i Anamarije Abramović istraživali odakle dolazi naša hrana. Učenici su izabrali dvije namirnice; jednu lokalnu i jednu uvezenu, te su istražili odakle dolaze namirnice. Istražili su gdje se te namirnice proizvode ili uzgajaju. Izračunali su koliko namirnice putuju do RH, te su saznali kako uzgoj ili proizvodnja tih namirnica utječe na okoliš. Više o istraživanju pročitajte na poveznici.
Svjetski dan dijabetesa
Autor: Leopoldina Vitković
Povodom Svjetskog dana dijabetesa 14. studenoga 2025. Osnovna škola Dore Pejačević Našice i Osnovna škola Nikola Tesla, Mirkovci organizirale su javno događanje o važnosti prevencije i pravilnom upravljanju dijabetesom.
Cilj aktivnosti bio je upoznati građane i učenike o zdravim životnim navikama, rizicima skrivenih šećera te važnosti redovitih zdravstvenih kontrola. Program je obuhvatio niz praktičnih radionica: Skriveni šećeri u hrani, Mjerenje krvnog tlaka i Mjerenje šećera u krvi, Izračunavanje ITM-a, Pružanje prve pomoći, Savjeti o pravilnoj prehrani, Digitalni detektivi šećera, Upoznaj dijabetes – čitaj, piši, igraj!, Novinarski kutak: Pišemo o dijabetesu!
Događanje je privuklo velik broj posjetitelja, a naglasak je stavljen na zajedničku odgovornost u borbi protiv dijabetesa koji je sve češći zdravstveni problem u svijetu. Na kraju radionice organizatorice su istaknule kako je upravo dobra edukacija ključna za prevenciju i rano otkrivanje bolesti.
